Här är några av mina föredrag, de flesta baserade på min egen släktforskning och andra arkivstudier.

Kalaskokerskor. Om landsbygdens ”festfixare”, kvinnor som blev lokalkändisar och oumbärliga för lyckade gillen på gårdarna.

Smaker från det gamla Göinge. Mathistoria med utgångspunkt i handskrivna receptsamlingar och uppteckningar.

Mannen som inte blev hängd. Om min anfader Hans Nilsson och hans äventyrliga liv.

Farmor och frikyrkan. Om tre generationer kvinnor som blev baptister. En släktberättelse som rymmer både kvinnohistoria och frikyrkohistoria.

Farmor med två väninnor. Ur familjealbumet.

Teodor Truvé – från Göinge till Göteborg. Om mannen som gjorde den närmast osannolika resan från ett fattigt torp i nordöstra Skåne till framstående församlingsföreståndare, tidningsman, sångförfattare, nykterhetstalare, hedersdoktor m.m.

Sanatorierna, där livets skarpaste kontraster var en del av vardagen. Om sanatorieidén, kuren och det osynliga stängslet mellan friska och sjuka, mellan sanatoriet och världen utanför.

Ur farfars klippbok. Min farfar skrev inte dagbok, men han sparade tidningsklipp. Vad säger klippböckerna om farfar och tiden han levde i?

Jul- och nyårsfirande på skånska slott och herresäten förr i tiden. Nedtecknade minnen i arkiv och litteratur ger en bild av högtidernas firande i en annan tid och en annan värld.

Slott och herresäten i Edvard Perssons berömda visa. ”På himmelen vandrar sol stjärnor och måne…”. Om slotten och sångens (då) rykande färska satir.

Att förmedla en kyrkogård. Vad en kyrkogård kan berätta – och vad den tiger om. Det är inte bara namn, titlar och årtal. Hur kan historien tas fram och förmedlas?

Tre kyrkor – tusen år. En ”inomhusexkursion” till (minst) tre skånska kyrkor. Det handlar om seklers byggnadskonst, hantverksskicklighet och tradition. Vi ser spår av gångna tiders händelser i både socken och stat.

Raus kyrka. Foto: Ingela Frid.

Det stenrika Göinge, ett personligt kåseri. Om stenen som har varit – och är – både ett hinder och en tillgång i naturen.

Gåtor, myter och skatter i arkiven. Eller ”Mitt liv som arkivdetektiv”. Lättsamt, med nedslag i mer eller mindre oväntade arkivfynd.

Kanske har ni andra önskemål eller förslag.
Vid intresse eller förfrågan, skriv eller ring
!

ingela.frid@gmail.com

Tel och sms: 0765-596210

Gislas stuga i Broby hembygdspark. Foto: Ingela Frid.