Vårbesök på Svenstorps slott

Den 9 april gavs medlemmarna i Livrustkammarens vänner möjlighet att besöka Svenstorps slott, som i vanliga fall inte är öppet för allmänheten. Vi var ett 30-tal som nappade på erbjudandet. För min del blev det en trevlig present, den 9 april råkar nämligen vara min födelsedag.

Släkten Gyllenkrok har residerat på Svenstorp sedan 1723 och idag är det Valerie och Axel Gyllenkrok som bor här och sköter driften med hjälp av anställda och entreprenörer. Axel är uppvuxen på slottet, civilekonomen Valerie har en bakgrund inom näringslivet och ett närmast medfött intresse för hantverk och byggnadsvård. De gav en levande beskrivning av hur det är att vara småbarnsfamilj i ett slott från slutet av 1500-talet, med allt vad det innebär av ständigt pågående underhåll och byggnadsvård i fas med tiden. Förr var godsen slutna världar som i mångt och mycket utformade sina egna regler och bevarade gamla, väl inarbetade system. Så ser det inte ut längre. Dagens gods är storföretag som drivs på modernt sätt, med utmaningen att ta hänsyn till arvet. Paret betonade vikten av att inte stagnera, utan hela tiden arbeta för att miljön och verksamheten ska utvecklas, med tanke på framtiden och nästa generation.

Förutom slottet, godsets ekonomibyggnader och stora odlingar av bl.a. potatis och lök, finns i egendomens ägo 150 bostäder av olika storlek som hyrs ut till privatpersoner. Man äger och driver dessutom hotellet The Lodge med 22 dubbelrum och spa.

Svenstorp är fideikommiss sedan 1743. Då generationsskiftet skedde för några år sedan, flyttade Axel Gyllenkroks föräldrar till Björnstorps slott. Fideikommissbrevet finns för övrigt kvar på godset. Regeringen har vid ett tillfälle tidigare beviljat förlängning av fideikommisset, men i framtiden kommer arvsskiften ske under andra former.

Arkitekten bakom Svenstorp är Hans van Steenwinckel, flamländare som kom till Danmark på 1570-talet och avancerade till kunglig arkitekt. Ett av hans mer kända verk är Halmstads slott. Svenstorps båda flygelbyggnader från 1700-talet är färgsatta med en kulör hämtad från en av fasaderna på Halmstads slott.

En annan intressant programpunkt under dagen var ett föredrag av fd chefen för Malmö museer Göran Larsson. Han berättade om slaget vid Lund 1676 och hur Svenstorps slott kom att spela en viss roll i skeendet. Det var i ett ombonat och uppvärmt rum på slottet som den danske kungen Christian V hade sitt kvarter inför slaget. Sammandrabbningen blev en av de blodigaste i de båda ländernas historia. Minst 9000 människor förlorade livet och man har hittat flera massgravar, den senaste så sent som 1995. Då svenskarna hade avgått med segern (om man ens kan tala om seger efter en sådan blodspillan) red Karl XI in på Svenstorp, tog antagonistens rum i besittning och övernattade där efter slaget.

Vi blev förevisade Kungarummet, som det numera kallas; ett med moderna ögon sett ganska litet rum! Porträtt av de båda kungarna hänger på motsatta väggar i rummet så att de kan titta – eller kanske blänga – på varandra.

Efter en god lunch som serverades på en loge inredd till festlokal, fick vi en visning av trädgården på slottets framsida. Fontänen har restaurerats, en del växter har tagits ner och andra nyplanterats.

Dagen avrundades med ett besök i en av slottets 1700-talsflyglar, där Valerie Gyllenkrok inrett ett show room med ett urval designmöbler från den belgiska firman Collet & Victor.

/Ingela 2025-04-19. Alla bilder är tagna av mig.