av Bitte Melin I morgon är det fettisdagen, en kär tradition när vi frossar i fastlagsbullar – eller semlor som det oftare kallas norr om Skåne. Och fettisdagen firas i …
Ägg i vattenglas
av Bitte Melin Ägg har historiskt inte alltid varit speciellt dominerande i kosthållet, i synnerhet inte under vintern då hönsen slutade värpa. På vissa platser har dock tillgången på ägg …
Begravning i Vesslarp 1929
av Ingela Frid I en uppteckning i Lunds universitets folklivsarkiv kan vi läsa följande, berättat av en anonym informant år 1929: ”En begravning av idag i Vesslarps by börjar så …
Kaffekaka à la Olivia Malmström
av Bitte Melin Varför just smaker från det gamla Göinge? Det kan man fråga sig, i alla fall när det gäller mig. Jag är själv värmländska och bor i Stockholm …
![](https://usercontent.one/wp/www.kulturhistoria.se/wp-content/uploads/2024/02/Broby-gg-fran-orthistoria-punkt-se.jpg?media=1719490309)
Den fantastiska inälvsmaten
av Bitte Melin Det är något speciellt med inälvsmat. Jag vet att det kan sticka i ögonen hos många, för det är inte alla som gillar sådant som lever och …