Att få till vackra påskägg är ingen konst – och du kan dessutom åstadkomma det med sådant du har hemma. Blåbär från frysen – gurkmeja från kryddhyllan – kaffe från …
![](https://usercontent.one/wp/www.kulturhistoria.se/wp-content/uploads/2024/03/DSCN4625-edited-scaled.jpg?media=1719490309)
Omelett med hummerstuvning
Bland de mer festliga rätterna i Hanna Brodds handskrivna bok är omelett fylld med hummerstuvning. I receptet ingår en burk hummer. Ica skriver i sin egen historia: De första konserverna …
Våffeldagen
Våffeldagen är en alldeles speciell dag och har så varit i generationer. Min mamma har berättat om när mormor tog fram våffeljärnet just denna dag – den gamla sorten som …
![](https://usercontent.one/wp/www.kulturhistoria.se/wp-content/uploads/2024/03/20220305_131234.jpg?media=1719490309)
Ansjovisen – en äkta svensk konserv
Få smaker är väl så klassiskt svenska som smaken av ansjovis. Denna inläggning är närmast omistlig i gubbröran eller i smörgåsbordets Jansson. Och den har gamla anor. Den brukar tillskrivas …
Oxsvanssoppa
Få maträtter värmer så härligt i höstmörkret som en klassisk oxsvanssoppa. Det finns lika många recept på oxsvanssoppa som det finns matmammor (eller matpappor) och i vår receptsamling kan man …