Föredrag

Att berätta om intressanta saker och personer är bland det roligaste som finns. Här är några av de föredrag jag hållit mer eller mindre ofta de senaste åren och även något helt nytt. Vill ni veta mer om innehåll, fråga om arvode eller boka, hör gärna av er.
Vad är på gång den närmaste tiden? Se kalendern.




Araslövs medeltidskyrka

Strax söder om Färlöv i nordöstra Skåne ligger byn Araslöv med en ganska okänd medeltidskyrka. På 1600-talet upphörde kyrkan då socknen lades ner (!). Efter en profan tillvaro som matförråd, bostad och fruktlager i några sekler, fick kyrkan på 1900-talet upprättelse och restaurerades omsorgsfullt. Av de senmedeltida kalkmålningarna återstod då endast fragment, som räddades av konservator Våga Lindell-Andersson. I oktober 2016 gav Nils-Åke Sjösten och jag ut en bok om Araslövs kyrka. I samband med det satte vi samman ett föredrag som passar en historieintresserad publik.


Teodor Truvé - från Göinge till Göteborg

Han föddes i en fattig torparfamilj i Vesslarp i Glimåkra socken 1838 och blev omvänd som 18-åring då väckelsen drog fram i bygden. Efter att ha utbildat sig till predikant tillbringade han några år i USA och återkom till hemlandet på 1860-talet. Han blev föreståndare för Göteborgs första baptistförsamling och stannade på tjänsten till sin död 1910. Vid sidan av sitt arbete som pastor arbetade han inom bl.a. nykterhetsrörelsen, gav ut flera tidskrifter och skrev sångtexter. Ett föredrag om en fascinerande, nästan osannolikt energisk och målmedveten man. Jag håller föredraget tillsammans med Sven Hellgren.


Slott och herresäten i Edvard Perssons visa

De flesta har hört sången som inleds med den berömda raden "På himmelen vandrar sol, stjärnor och måne". Det är en exposé över ett urval skånska slott och herresäten. Men hur många har lyssnat noga på texten och funderat på de finurliga formuleringarna? Sången är hämtad ur en revy från 1920-talet och rymmer några av den tidens aktuella händelser och små skandaler. Ett underhållande föredrag om skånska slott, grevar, baroner och förvecklingar. Slottet på bilden, Krageholm, figurerar dock inte i berättelsen...


Jul och nyår på slott och herresäten förr i tiden

Jul- och nyårsfirande har nog alltid ramats in av traditioner. Vissa kan tyckas vara ganska allmängiltiga, medan andra varierar stort mellan olika familjer och släkter. Hur var det på våra slott och stora gårdar för drygt hundra år sedan? Vad åt man, vem fick julklappar, när gick man i kyrkan, vem bjöds in? En berättelse utifrån personliga skildringar hämtade ur bl.a. biografier, intervjuer och uppteckningar.


Tre kyrkor, tusen år

I Skånes finns massor av fina kyrkor som tillkommit och förändrats under nästan ett millennium. Vi tar oss genom sekler av kyrkbyggande, arkitektur, kalkmålningar, samhällsutveckling och folkfromhet. Bakgrunden till föredraget är en exkursion i Kristianstadstrakten som jag arrangerade för många år sedan för en studiecirkel hos Medborgarskolan. Nu gör vi exkursionen inomhus med hjälp av bilder. Säkert blir det mer än tre kyrkor och nästan lika säkert beger vi oss även utanför Skånes gränser.

På bilden: S:t Laurentius i Råbelövs kyrka. Vittskövlegruppen omkring 1460-70.


Sanatorierna - där livets skarpaste kontraster var en del av vardagen

Ett föredrag om livet på sanatorierna sett ur ett nyfiket utifrånperspektiv, baserat på berättelser av människor som minns. Det handlar inte om medicinhistoria, för det är inte ett område jag behärskar. Istället är det ett försök att förstå det märkliga vardagslivet som utspelade sig i de isolerade, närmast verklighetsfrånvända världarna som sanatorierna utgjorde. På bilden: Hålahults sanatorium i Närke, gammalt vykort.

Fler föredrag kommer det att bli. Jag håller på att färdigställa ett om min farmor och hennes mor, som båda var aktiva inom baptist- och pingströrelsen i nordöstra Skåne på 1930-talet. Det blir samtidigt en bild av den lokala frikyrkorörelsen i Göinge vid den tiden, sedd ur min synvinkel. Materialet kommer mestadels från intervjuer, lokalhistorisk litteratur och forskning i föreningsarkiv hos Skånes Arkivförbund i Lund.
Alla bilder på denna sida är tagna av mig eller tillhör familjens foto- och vykortsalbum.

Sidan uppdaterad 13.1.2019

Startsida